NOS: Internet first wordt video first

De NOS wil een nieuwe weg inslaan met internet. Dat vertelde Jan de Jong, directeur bij de NOS, op een presentatie over de NOS Sport App. “We willen de eerste zijn met videobeelden.”

De NOS gaat zijn programma’s op een andere naar het publiek brengen. Zodra een programma-onderdeel voor televisie is gemonteerd, wordt het online gezet of via mobiele applicaties aangeboden. Er wordt niet gewacht op de uitzending. “Dat doen we nu ook wel eens, maar dat gaan we voortaan structureel doen”, zegt De Jong.

“We krijgen wel eens het verwijt dat we als NOS online een soort krant maken, maar die geluiden zullen we straks denk ik wat minder horen. Met internet first hebben we al een belangrijke omslag gemaakt, maar dat moet straks ook met beeld en geluid.”

De plannen hebben volgens De Jong deels ook te maken met de ambitie om de grootste nieuwssite van Nederland te worden. NOS.nl bereikt 32 procent van de Nederlandse bevolking, maar er is nog altijd een grote achterstand op Sanoma’s Nu.nl.

Ook wil de NOS meer met sociale media gaan doen, vertelde De Jong. “Er zit heel veel kennis in de samenleving en die mensen willen we straks wat meer bij onze uitzendingen betrekken als nieuwsbron. Kortom, we willen niet alleen weten wat ze van de programma’s vinden, maar ook wat ze zelf weten.”

De Jong sprak de ambities uit op een presentatie in Amsterdam van de NOS Connected TV-app, die onder meer televisies van LG en Philips is te vinden, en sinds maandag ook op de Playstation 3. Deze app, niet te verwarren met apps voor tablets en mobiele telefoons, trekken nu zo’n unieke 10.000 bezoekers.

Een probleem blijft nog wel de wisselende beeldkwaliteit. Volgens Lara Ankersmit, hoofd Nieuwe Media van de NOS, worden de beelden momenteel aangeboden met 2 Mbps en halen ze niet de HD-kwaliteit. “We zouden hoger kunnen, maar we hebben ook rekening te houden met mensen die een verbinding van 8 Mbps hebben.”

In de toekomst wil de NOS via zijn apps gaandeweg meer archiefbeelden aanbieden. Niet al het beeldmateriaal is meteen geschikt voor digitale uitsluiting.

De Jong zegt trots te zijn op de Connected TV af die vanaf begin dit jaar is ontwikkeld in samenwerking met TWC. “Vooral als je je denkt dat onze afdeling Nieuwe Media uit acht man bestaat, bij de BBC zitten achthonderd mensen bij de afdeling nieuwe media.”

Vanmiddag komt de al eerder aangekondigde Android-app van de NOS beschikbaar en is dan hier te downloaden 

Geplaatst in de categorie Nieuws, Videomet als trefwoord(en) , . Permanente link naar dit bericht. Reacties kun je volgen via RSS feed van dit bericht. Laat een reactie achter of verstuur een trackback naar de trackback URL.

Een reactie plaatsen

Je mailadres wordt niet publiekelijk getoond en nooit verschaft aan derden. Verplichte velden zijn gemerkt met *

*
*

Je kunt de volgende HTML gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • NEEM CONTACT MET ONS OP

    [contact-form-7 id="513" title="CF-widget"]