Het brein van Facebook

Je hebt ongetwijfeld zelf ook al een Facebook account maar heb je je wel eens gerealiseerd dat jij onderdeel bent van het product Facebook? Het zijn met name commerciële bedrijven die tot de klantenkring van Facebook behoren, bedrijven die adverteren of virtuele goederen en diensten leveren via het Facebook ecosysteem zoals wij dat in vaktermen zo noemen.

De BBC maakte vorig jaar de documentaire Mark Zuckerberg; Inside Facebook. De VPRO kocht deze film aan en zendt deze vanavond op Nederland 3 uit. In zeven jaar tijd werd Facebook een van de invloedrijkste nieuwe bedrijven in de wereld. Inmiddels zijn er meer dan 800 miljoen gebruikers waarvan meer dan de helft elke dag inlogt om te communiceren met familie, vrienden, bekenden, beroemdheden, bedrijven en merken.

Ook de zakelijke wereld is volop actief op Facebook en gedraagt zich alsof ze vrienden zijn. “Trust of users is what keeps the social network going”, zegt Zuckerman, maar ontwijkt daarmee de privacy-discussie.

Facebook is een sociale wereld online en heeft tegelijkertijd de manier waarop we relaties aangaan veranderd. De documentaire bevat een exclusief interview met Zuckerberg en er is gefilmd in de burelen van Facebook in Silicon Valley. Onder meer het ontstaan van Facebook, de rol van Zuckerberg, de concurrentie van Google en andere bedrijven komen ter sprake.

De documentaire volgt Zuckerberg van Harvard Universiteit en het studentenhuis in Silicon Valley – beroemd door de speelfilm Social Network – en gaat in op hoe Zuckerberg investeerders aantrekt en het bedrijf in slechts een paar jaar opbouwt. Facebook staat nu op het punt om een nieuwe stap te nemen in de ontwikkeling. De 27-jarige Zuckerberg heeft lucratieve overname-aanbiedingen afgewezen, zoals het aanbod van $15 biljoen van Microsoft.

Lukt het Zuckerberg om zijn idealistische ideeën over een open wereld te combineren met de zakelijke potentie welke Facebook nu vertegenwoordigt. Hoe beïnvloedt Facebook de manier waarop we relaties aangaan? We kunnen contact leggen met bekenden op grote afstand, maar wat is het effect daarvan op onze relaties dichter bij huis?

3Doc: Het bedrijf dat Facebook heet, donderdag 23 feb. 21.35 uur, VPRO (NL3)
(De 3Doc ned. vertaalde uitzending is helaas niet meer beschikbaar)

Bekijk hier de BBC documentaire over de ontwikkelingen rondom Facebook.

[youtube width=”550″ height=”344″]http://www.youtube.com/watch?v=zeOlO_2nddY[/youtube]

Geplaatst in de categorie Facebook, SocialMedia, Video. Permanente link naar dit bericht. Reacties kun je volgen via RSS feed van dit bericht. Laat een reactie achter of verstuur een trackback naar de trackback URL.

Een reactie plaatsen

Je mailadres wordt niet publiekelijk getoond en nooit verschaft aan derden. Verplichte velden zijn gemerkt met *

*
*

Je kunt de volgende HTML gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • NEEM CONTACT MET ONS OP

    [contact-form-7 id="513" title="CF-widget"]